Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(23)
Forma i typ
Książki
(23)
Publikacje popularnonaukowe
(12)
Poradniki i przewodniki
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje promocyjne
(2)
Dostępność
dostępne
(21)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia
(21)
Czytelnia
(2)
Autor
Małecki Paweł
(2)
Okrasa Karol (1978- )
(2)
Ładocha Daria
(2)
Bator Julita
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Borowik Ewa
(1)
Cenkl Jakub
(1)
Chudzyńska Izabela
(1)
Chudzyński Piotr
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dziubak Emilia (1982- )
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Grzelak Anna
(1)
Gwis Joanna
(1)
Henke Beata
(1)
Ingels Darin
(1)
Kijański Tadeusz (1947- )
(1)
Konieczny Zbigniew
(1)
Koralewska Katarzyna
(1)
Kwiatkowska Anna (1978- )
(1)
Michta-Juntunen Aleksandra
(1)
Modelski Łukasz
(1)
Panek Edyta
(1)
Potter Jeff (1977- )
(1)
Romanek Arkadiusz
(1)
Rudomino Tomasz (1958- )
(1)
Różycka Zofia
(1)
Salewski Piotr
(1)
Sekaninová Štěpánka
(1)
Sobolewska Agnieszka
(1)
Spence Charles
(1)
Stawska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Strehlow Wighard (1939- )
(1)
Tubielewicz Jolanta
(1)
Woźniak Beata (kulinaria)
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Ziober Agnieszka
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(21)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(18)
Kraj wydania
Polska
(23)
Język
polski
(21)
Odbiorca
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Dorośli
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(9)
Temat
Jedzenie (czynność)
(4)
Kucharstwo
(4)
Kuchnia regionalna
(3)
Kultura stołu
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Odżywianie
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Borelioza
(1)
Ciasta
(1)
Desery
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dziczyzna
(1)
Dzieci
(1)
Ekologia
(1)
Finowie
(1)
Gastronomia
(1)
Grzyby
(1)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(1)
Kalendarz
(1)
Lista produktów tradycyjnych
(1)
Literatura
(1)
Lokalna Grupa Działania "Zakole Dolnej Wisły"
(1)
Michta-Juntunen, Aleksandra
(1)
Opis produktu
(1)
Osobliwości
(1)
Otyłość
(1)
Pochodzenie produktu
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Produkt regionalny
(1)
Produkty regionalne
(1)
Psychofizyka
(1)
Psychologia
(1)
Smak
(1)
Stereotyp narodowy
(1)
Szlak Historycznych Receptur
(1)
Tematy i motywy
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Umysł
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm
(1)
Wrażenia
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zmysły
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Życie codzienne
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
Temat: miejsce
Białe Błota (woj. kujawsko-pomorskie, pow. bydgoski, gm. Białe Błota)
(1)
Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie ; okolice)
(1)
Dobrcz (woj. kujawsko-pomorskie, pow. bydgoski, gm. Dobrcz)
(1)
Dąbrowa Chełmińska (woj. kujawsko-pomorskie, pow. bydgoski, gm. Dąbrowa Chełmińska)
(1)
Europa
(1)
Finlandia
(1)
Koronowo (woj. kujawsko-pomorskie, pow. bydgoski, gm. Koronowo ; okolice)
(1)
Kujawy
(1)
Nowa Wieś Wielka (woj. kujawsko-pomorskie, pow. bydgoski, gm. Nowa Wieś Wielka)
(1)
Osielsko (woj. kujawsko-pomorskie, pow. bydgoski, gm. Osielsko)
(1)
Polska
(1)
Pomorze
(1)
Sicienko (woj. kujawsko-pomorskie, pow. bydgoski, gm. Sicienko)
(1)
Solec Kujawski (woj. kujawsko-pomorskie, pow. bydgoski, gm. Solec Kujawski)
(1)
Zakole Dolnej Wisły (woj. Kujawsko-pomorskie)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(14)
Książka kucharska
(7)
Poradnik
(5)
Opracowanie
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Publikacje dla dzieci
(2)
Gry i zabawy
(1)
Publicystyka
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(517)
Socjologia i społeczeństwo
(166)
Edukacja i pedagogika
(142)
Kultura i sztuka
(126)
Biologia
(100)
Kulinaria
(23)
Medycyna i zdrowie
(93)
Psychologia
(76)
Religia i duchowość
(74)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(73)
Etnologia i antropologia kulturowa
(68)
Podróże i turystyka
(68)
Literaturoznawstwo
(60)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(48)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(46)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(37)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(34)
Geografia i nauki o Ziemi
(33)
Hobby i czas wolny
(27)
Ochrona środowiska
(23)
Rozwój osobisty
(23)
Kultura fizyczna i sport
(22)
Językoznawstwo
(16)
Styl życia, moda i uroda
(16)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(15)
Inżynieria i technika
(14)
Archeologia
(13)
Fizyka i astronomia
(13)
Nauka i badania
(13)
Rolnictwo i leśnictwo
(12)
Architektura i budownictwo
(11)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(11)
Filozofia i etyka
(10)
Matematyka
(7)
Praca, kariera, pieniądze
(7)
Transport i logistyka
(7)
Media i komunikacja społeczna
(5)
Chemia
(3)
Dom i ogród
(3)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Etnografia i antropologia
(1)
Informatyka i technologie informacyjne
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwosci
(1)
Technika
(1)
23 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Najbardziej energetyczna książka roku! Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji? Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych. To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące, dodają energii, wspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, smaczne, zdrowe i nie zawierają emulgatorów ani konserwantów. To idealne rozwiązanie dla ludzi prowadzących aktywny tryb życia, osób na diecie, ale także dla wszystkich, którzy szukają zdrowego jedzenia. Znakomite również dla dzieci. To doskonałe produkty na wynos, które możesz przygotować w większej ilości na zapas. Sprawdzają się na wycieczce, w pracy, w szkole czy na siłowni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Regionalia [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gratka dla małego niejadka / Emilia Dziubak. - Poznań : Wydawnictwo Albus, copyright 2011. - 95, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 20x26 cm.
„Gratka dla małego niejadka” to książka dla najmłodszych w całości poświęcona jedzeniu . Znajdziecie w niej nie tylko w humorystyczny sposób zilustrowane przepisy na smaczne dania, ale także zabawy edukacyjne, gry i inne pomysły pobudzające wyobraźnię każdego małego niejadka. Maluch nauczy się dzięki niej przyrządzać potrawy, zarówno te trudne, jak i łatwe, rozpoznawać poszczególne składniki potrawy, nadawać im charakterystyczne cechy, dowie się, czym są witaminy, dlaczego należy myć warzywa, nauczy się postrzegać w jedzeniu nie tylko codzienny posiłek, ale także świetną zabawę. Dobry nastrój udzieli się także rodzicom, gdyż książka stanowi świetny pretekst do wspólnego spędzenia czasu z dziećmi w sposób niezwykle kreatywny. Ilustracje potraw, oraz niezwykli bohaterowie książki z pewnością spowodują, iż niejednemu niejadkowi pocieknie ślinka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Dzi [Dzieci] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Są wszędzie. Na lądzie, w wodzie, pod ziemią, na drzewach, w twoim przewodzie pokarmowym, w lodowce i na skórze. Mogą być trujące i lecznicze, osiągać zawrotne ceny, świecić i wabić elfy - przynajmniej według niektórych legend… Robi się z nich lampy, krzesła, portfele, buduje domy… I kto wie, do czego jeszcze będzie można je wykorzystać, skoro do tej pory udało się opisać tylko 7% gatunków grzybów? To najbardziej niedoceniane, różnorodne i tajemnicze organizmy na Ziemi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 582 [Dzieci] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Borelioza to jedna z najszybciej rozprzestrzeniających się chorób zakaźnych na świecie. Jak chronić przed boreliozą siebie i swoich bliskich? Jak walczyć z boreliozą, kiedy staliśmy się jej ofiarami? Wystarczy spacer do lasu lub parku, żeby się nią zarazić. Atakuje podstępnie, bo jej objawy sugerują inne schorzenia. Dolegliwości przewodu pokarmowego, układu kostnego i nerwowego, bóle mięśniowe, objawy chorób autoimmunologicznych, a nawet stany depresyjne mogą być spowodowane właśnie działaniem groźnych bakterii boreliozy przenoszonych przez kleszcze. Darin Ingles, sam zmagając się z tą podstępną chorobą, sięgnął po najnowsze badania, by stworzyć kompleksową propozycję nie tylko dla chorych, ale i dla tych, którym zależy na profilaktyce. Opracował skuteczny plan oparty na 5 krokach, pozwalający wzmocnić organizm i zniwelować objawy. Proponuje konkretną dietę, która ma poprawić funkcjonowanie jelit, kluczowe w walce z boreliozą. Pokazuje też, jak ważne jest unikanie toksycznych chemikaliów i pleśni. Poznaj symptomy, które powinny cię zaniepokoić. Poznaj zasady, które pomogą zahamować rozwój bakterii boreliozy, a osoby zdrowe mogą uchronić przed zakażeniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polska kraj to bardzo lesisty, ale nie mało przecie obfitujący w złoto i srebro, chleb i mięso, w ryby i miód takim to wytwornym stylem benedyktyński zakonnik, nazwany Gallem, na zlecenie króla Bolesława Krzywoustego opisywał w latach bogactwa ziemi polskiej. Czas dawny puszczy polskiej czas prześniony NIE. Przecież i dzisiaj nie brak w naszych puszczach i lasach wszelakiego zwierza. Miejsc jakby przyśnionych z dawnego, przeszłego już czasu. O miejscach takich chcemy opowiedzieć w naszej książce. Opiszemy niektóre zwyczaje, obrządki, w jakich dane nam było uczestniczyć. Znajdą się w książce przepisy na potrawy z kuchni myśliwskiej, przygotowane i przetestowane przez moją żonę. Opowiemy także o ludziach lasu, zwierzętach, drzewach, roślinach i puszczańskiej magii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 398 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Odyseja smaku : Kujawy i Pomorze / [redakcja i opracowanie Zbigniew Konieczny]. - [Toruń] : Idea Studio, copyright 2011. - 80 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Kulinarny przewodnik po przysmakach i produktach tradycyjnych Kujaw i Pomorza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 641.55/.56 [Czytelnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świeżo i zielono : praca zbiorowa / pod redakcją Katarzyny Koralewskiej. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, 2016. - 223, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Prezentujemy przepisy na smakowite dania z rozmaitymi świeżymi warzywami w roli głównej. Przyjemnie chrupiące sałatki bez problemu schowasz do pudełka i zabierzesz do pracy na lunch. Takie specjały obiadowe, jak krem z kalarepy czy morszczuk z porem i pistacjami, nie wywołają wyrzutów sumienia, gdy staniesz na wadze, a smakować będą wybornie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podróże ze smakiem / Anna Kwiatkowska, Tomasz Rudomino. - Warszawa : Twój Styl, 2006. - 201, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Anna Kwiatkowska i Tomasz Rudomino. Podróżują, fotografują i filmują. Napisali setkę reportaży i relacji z wypraw do ponad 100 krajów. O swoich wyprawach opowiadają na antenie Telewizji Polskiej. "Przez dwanaście lat z kamerą i aparatem fotograficznym podróżowaliśmy po świecie i... jedliśmy. Z takim samym uporem i przyjemnością, z jakim przemierzaliśmy afrykański busz, podziwialiśmy zabytki europejskich miast i przedzieraliśmy się przez dżunglę, próbowaliśmy najprostszych i najbardziej wykwintnych dań, bo podróż i jedzenie od wieków są nierozłączne". Podróże ze smakiem to opowieści o tym, jak przyprawy zmieniły świat, to gawędy o chili, curry i mango, a także o ludziach, legendach, historiach rozpalających wyobraźnię, bez której gotowanie nawet według najlepszych przepisów nie może się udać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukiernia Lidla : przepisy mistrza Pawła Małeckiego / Paweł Małecki. - [Miejsce nieznane] : Lidl, [2014]. - 286 stron : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
Przynależność kulturowa
Temat
Dziedzina i ujęcie
W Kuchni Lidla cukiernik Paweł Małecki dzieli się pomysłami na słodkości! Pyszne ciasta i ciasteczka! Wymyślne desery! Zaskakujące torty! Doskonałe biszkopty! Nietuzinkowe wypieki, ale też ciasta bez pieczenia…
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Finlandia : sisu, sauna i salmiakki / Aleksandra Michta-Juntunen. - Poznań : Poznańskie, 2019. - 313 stron : fotografie ; 22 cm.
Finlandia to nie tylko sielska, szczęśliwa kraina przykryta ślicznym białym puchem. Zachwycamy się pięknem tutejszej przyrody, a Finów cenimy za spokój, racjonalizm i pragmatyzm, które ułatwiają codzienne życie. Wbrew stereotypom Finowie obdarzeni się niebanalnym poczuciem humoru i lubią śmiać się z siebie. Ich sisu nie jest jedynie ładnie opakowanym „sposobem na szczęście” w postaci leniwego popołudnia z kubkiem kakao. Sisu to nic „w sam raz” – to świadomość, że jeżeli nie będziesz uparcie dążyć do celu, to nic z tego nie wyjdzie. Wraz z autorką bloga „Fińskie smaki” przyjrzyj się z bliska kontrastom rządzącym w tym niezwykle zróżnicowanym, wielowarstwowym społeczeństwie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni. Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom. Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami. Po siedmiu latach prowadzenia kultowej „Drogi przez mąkę”, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82(091) [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jeść zdrowiej / [Daria Ładocha, Karol Okrasa we współpracy z dietetyk Hanną Stolińską-Fiedorowicz]. - [Bez miejsca] : Lidl, [2018]. - 287, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
W książce "Jeść zdrowiej" postaraliśmy się zebrać wszystkie najważniejsze, najbardziej aktualne informacje na temat zdrowych produktów, ich właściwości odżywczych i zastosowania, popularnych diet i nowych zaleceń żywieniowych. Stworzyliśmy kompendium wiedzy uzupełnione aż o 75 przepisów na dania zgodne z pięcioma trendami żywieniowymi. Znajdziecie tu pomysły na przekąski, obiady, desery, a także na świąteczne potrawy wegetariańskie, wegańskie, fit, bez laktozy i bez glutenu. Przy tworzeniu przepisów do tej książki ich autorzy, Daria Ładocha i Karol Okrasa (gościnnie), współpracowali z dietetykiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kolejna książka kucharska firmowana przez sieć sklepów dyskontowych Lidla.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dociekliwy geek w kuchni nie zadowoli się prostym odtwarzaniem gotowych przepisów z czyjegoś bloga. Będzie drążyć, zastanawiać się, popróbuje eksperymentów. Być może da się ponieść intuicji albo postara się uzyskać zaskakujące połączenie smaków i zapachów. Tak pojmowana kuchnia staje się miejscem niezwykłym, gdzie nauka harmonijnie łączy się ze sztuką, przyjemność ze zdrowiem, a poszczególne detale przepisu uzyskują specjalne znaczenie. Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić proste naleśniki, czy przygotować wykwintne danie, które zachwyci gości, postaw na subtelne połączenie prawideł fizyki i chemii ze szczyptą artystycznej improwizacji!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dookoła smaków : podróże kulinarne szefa Wincentego / tekst Stepánka Sekaninová ; ilustracje Jakub Cenkl ; przekład Piotr Salewski. - Gdańsk : Adamada, 2019. - [38] stron złożonych : ilustracje kolorowe ; 24 x 27 cm + podręcznik dla kuchcika : przepisy i rady ([16] stron : ilustracje ; 22 cm).
Pachnąca morzem i pomarańczami hiszpańska paella albo wietnamska zupa pho pełna makaronu ryżowego, imbiru i papryczek chilli. Somalijskie cambuulo z ryżem i fasolą w sosie pomidorowym z dodatkiem kilku kropel oleju sezamowego, a może australijski ferburger z sarniną i śliwkowym chutney. Meksykańskie empadenas wypełnione chorizo i chilli lub kanadyjskie poutine, czyli dwukrotnie smażone frytki w sosie pieczeniowym ze skrzypiącym serem i szarpaną wołowiną. Cieknie Wam już ślinka? Nie traćcie czasu i ruszajcie za szefem Wincentym odkrywać smaki świata (i uczyć się gotować). Smacznego!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [Dzieci] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia ludzkiego obżarstwa. Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Terapia żywieniowa św. Hildegardy to całościowy program, kierowany do pacjentów cierpiących na najbardziej zróżnicowane dolegliwości i choroby. Rady świętej uzdrowicielki z Bingen, opracowane współcześnie przez lekarzy różnych specjalności, to alternatywa dla wszystkich tych, którzy chcieliby żyć zdrowo, rezygnując z tabletek przeciwbólowych, antybiotyków i innych środków, które obok działania leczniczego wywierają niszczący wpływ na naturalną równowagę organizmu. Terapia przez odżywianie pozwala zachować dobre zdrowie, wykorzystując substancje lecznicze zawarte w dostępnych na co dzień produktach spożywczych. To łatwa w zastosowaniu, przyjemna, a przede wszystkim skuteczna recepta na zdrowe życie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja jest pokłosiem zorganizowanego przez LGD "Zakole Dolnej Wisły" konkursu produktów lokalnych i tradycyjnych, które rywalizowały o przyznanie "Marki Lokalnej Zakola Dolnej Wisły".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 74 [Czytelnia] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej